Bravecare

AKTUALNOŚCI DOTYCZĄCE KORONAWIRUSA DLA OSÓB WYJEŻDŻAJĄCYCH DO NIEMIEC

AKTUALNOŚCI DOTYCZĄCE KORONAWIRUSA DLA OSÓB WYJEŻDŻAJĄCYCH DO NIEMIEC

SZUKASZ PRACY -Wypełnij formularz
tel: +48 (22) 400 78 76
mail: bravecareinfo@bravecare.pl

Potrzeby żywieniowe seniora

Podstawowa zasada przygotowywania potraw dla osób starszych, szczególnie chorych i osłabionych jest taka, by dania były lekkostrawne – dzięki temu składniki są łatwiej przyswajalne. Jeśli senior jest na specjalnej diecie, bezwzględnie należy to uwzględnić. Pamiętaj, że diety w poszczególnych chorobach czy dolegliwościach znacząco się od siebie różnią! Być może rodzina da Ci wskazówki jakie wypróbowane i ulubione potrawy możesz przyrządzać podopiecznemu.

Specyfika kuchni niemieckiej

Zwyczaje kulinarne Niemców różnią się w zależności od regionu. Na zachodzie, bliżej Szwajcarii wykorzystuje się w kuchni dużo warzyw. Na południu królują potrawy mięsne. Wiele typowych posiłków, to dania z mięsa wieprzowego; na przykład biała kiełbasa z dodatkiem musztardy czy pieczona kiełbasa z curry.

Typowo niemieckim daniem jest sałatka ziemniaczana z dodatkiem jajek, ogórków i boczku, zupa kartoflana z bekonem, kraby – na surowo, pieczone lub jako dodatek do sałatek. W wielu domach, szczególnie w weekendy, gotuje się potrawę jednogarnkową – gęstą zupę z dużą ilością mięsa, warzyw i ryżu.

Popularne są również ryby; szczególnie makrela czy pstrąg. Z warzyw największą popularnością cieszą się: ziemniaki, pomidory, kapusta i szparagi. Niemcy mogą pochwalić się narodowymi specjałami, rzadko spotykanymi na świecie, na przykład: zupą z węgorza na rosole wołowym czy golonką z  grochem purée. Popularna jest także zupa z knedlami, sznycel po wiedeńsku czy risotto z dynią i kiełbasą.

Jeśli chodzi o desery, na stołach króluje strudel jabłkowy z rodzynkami i cynamonem (spożywany zwykle na gorąco), słodkie knedle z morelami, a także pączki z dżemem truskawkowym i cukrem pudrem. Na śniadanie Niemcy jadają pieczywo, w tym precle z dżemem lub konfiturą, a na kolację podobnie jak Polacy: chleb, sery i wędliny.

Odpowiednia dieta i dobra atmosfera – klucze do zdrowia

Twoim zadaniem, jako opiekunki jest dowiedzieć się co i jak gotować, aby jedzenie smakowało podopiecznemu i służyło jego zdrowiu. Wielu opiekunów obawia się, że zdrowe i zbilansowane posiłki oznaczają rezygnację z tego co smaczne, ale tak być nie musi. Możesz modyfikować ulubione przepisy kulinarne pod kątem potrzeb seniora. Na przykład zamiast majonezu czy śmietany używaj częściej jogurtu, staraj się przygotowywać potrawy na grillu lub na parze, zamiast je smażyć. Nie zapominaj o regularności spożywania posiłków i dostarczaniu podopiecznemu odpowiedniej ilości wody.

Jeśli Ty masz swoje ulubione dania, albo takie, które lubisz gotować i wiesz, że smakują twoim bliskim, powiedz o tym podopiecznemu i zaproponuj, że możesz je przyrządzić. Kto wie, może polska zupa pomidorowa, ogórkowa, albo gołąbki, krokiety czy pierogi przypadną mu do gustu?

Gotowanie i wspólne spożywanie posiłków wzmacnia relacje

Przygotowywanie posiłków dla seniora to okazja do budowania dobrych relacji. Każdy z nas lubi rozmawiać o przysmakach z rodzinnego domu; zapachu jabłek, babcinego ciasta czy ulubionego dżemu. Rozmowa z seniorem na temat potraw może być dobrą okazją by wrócić do wspomnień z dzieciństwa, a dzięki temu poznać, zrozumieć i zbliżyć się do jego świata. Warto inspirować się wzajemnie, dzielić pomysłami na dania, wszak kuchnia niemiecka w dużym stopniu przenika się z polską, a dobry posiłek w miłej atmosferze zbliża ludzi, bez względu na wiek, wykształcenie i narodowość.